Katás jogosultságokról vállalkozóknak, egyszerűen.

2019.05.24

Ahogy a cím is mutatja, ez az írás nem a szakmának készült. Megpróbálom a legegyszerűbben összefoglalni, hogy Katásként milyen jogosultságok illetnek meg.

E téma leginkább a főállású kisadózókat érinti, azaz, számodra akkor érdekes az írásom, ha havi 50.000,- Ft, vagy 75.000,- Ft tételes adót fizetsz. Amennyiben 25.000,- Ft a havi fizetési kötelezettséged, akkor te nem főállású kisadózó vagy.

Mennyi a havi jövedelmed?

A legelején tisztázni szeretném, hogy mi a különbség az 50e Ft vagy a 75e Ft havi befizetés között a figyelembe veendő jövedelmed szempontjából.

Amennyiben az alacsonyabb összeget fizeted, akkor 2019 évben (ez évente változik/változhat), a havi bruttó jövedelmed 94.400,- Ft, a magasabb összeg fizetése esetén, ami a döntéseden alapul, 158.400,- Ft. Tárgyévben a minimálbér 149.000,- Ft, ezt csak azért írom ide, hogy tudd. Ebből láthatod, hogy az 50e Ft fizetésével a havi jövedelmed nem éri el a minimálbér összegét. Ennek jelentőségére a későbbiekben mutatok rá.

A lényeg, hogy azokban az esetekben, amikor az állam valamilyen összeg kifizetésének alapjául a havi jövedelmedet veszi alapul, ezekkel az összegekkel számol.

De nem mindig van ez így. Ha szociális rászorultságod igazolásához, pl gyermeked kollégiumi elhelyezéséhez, vagy más iskolai támogatáshoz, vagy bármihez, jövedelem igazolásra van szükséged, akkor a NAV az utolsó bevételről tett nyilatkozatban feltüntetett összeg 60%-át igazolja le jövedelmedként.

Ez számodra lehet pozitív és negatív is, attól függően, hogy a 40% vélelmezett költség neked sok, vagy kevés. Ha nincs túl nagy költséged, mert pl. szolgáltató vagy, akkor egy hitel kérelem elbírálásánál jobban örülnél, ha a valós jövedelmedről kapnál igazolást a kedvezőbb megítélés miatt. Ha pedig nagyobb költséghányaddal működsz, akkor a valós jövedelmed a bevételed 60%-nál kevesebb, tehát az sem tükrözi, hogy mennyi pénzed marad a család eltartásra, ellenben hitelképesnek minősülhetsz. De ez a szabály,  ezen nem tudsz változtatni. 

Munkanélküli segély

Ezt 2012 év óta hivatalosan álláskeresései járadéknak hívjak, de talán segélyként jobban tudod, miről beszélek. Ha a vállalkozásod nem jött össze, de még állást sem találtál a KATA fizetésével munkanélküli ellátásra szerzel jogosultságot. Annak feltétele, hogy a járadék igénylését megelőző 3 éven belül 360 nap jogosultsági idővel rendelkezz. A KATA fizetése, ahogy írtam, a jogosultságot megalapozza. A járadék kiszámításánál a fent leírt összegeket veszik alapul a katás időszakodra. A bonyolult számítással nem terhellek, de jelenleg, ha a jogosultsághoz szükséges teljes idő alatt Katás voltál, 50.000,- Ft fizetése esetén 1.900,- Ft körül van az egy napra jutó járadék összege, a 75.000,- Ft fizetésekor 3.200,- Ft körül. Összesen 90 napig kaphatod, amely idő lejárta után fizetned kell magad után a Tb járulék havi összegét, ami idén 7500,- Ft, persze csak addig, amíg nem találsz újból munkát.

Erre vagy jogosult betegség esetén.

Kezdjük azon jogosultsággal, ami egyformán megillet, függetlenül attól, hogy az alacsonyabb, vagy a magasabb összeget fizeted.

Amennyiben beteg vagy, elmehetsz orvoshoz és komolyabb betegség esetén kórházi kezelést is kaphatsz. Az egészségügyi ellátásod nem függ a befizetett összeg nagyságától.

Ha beteg vagy, és keresőképtelenné is válsz, amit orvos állapít meg és igazol, jogosult vagy táppénzre. Mondjuk az jó alacsony összeg, szintén a fenti összegekből számolják. Én is vállalkozó vagyok, még nem voltam táppénzen. Mivel nincs főnököd, pár napot tudsz pihenni egy-egy megfázás esetén táppénz nélkül is. Ha komolyabb a baj, akkor előfordulhat, hogy táppénzre kell menned. A munkavállalók a betegségük során először a jóval kedvezőbb betegszabadságra mennek, de azt a munkáltatójuk fizeti. Csak azt követően jön nekik is táppénz. A betegszabi ideje alatt, ami évi 15 nap, a munkáltató a távolléti díj 70%-át fizeti, míg táppénz során az átlag kereset 60%-a, illetve 50%-a jár. Tehát sem sima egyéni vállalkozóként, sem Katás főállású vállalkozóként a kedvezőbb ellátásra jogosító betegszabadságra nem mehetsz, mindenképpen az alacsonyabb összegű táppénzre vagy jogosult a teljes betegséged ideje alatt. Fontos számon tartani, hogy ha táppénzen vagy, nem lehet bevételed, mivel elvileg nem tudsz a betegséged miatt dolgozni, hiszen keresőképtelen vagy. Persze egy kivétel van, ha van legalább egy bejelentett alkalmazottad, aki az alatt az idő alatt termeli a vállalkozásnak a bevételt.

Amennyiben 30 napot meghaladóan vagy táppénzen, elvileg nem kell fizetni a Katát, de ezt az első teljes hóban táppénzen töltött hónapot követő hó 12-ig jelenteni kell a NAV felé. Ha nem jelented, mindenképpen fizetni kell. Ha könyvelőd van, ami nagyon jó, Ő biztos nem javasolja ezt, és szerintem jól is teszi. Fontos tudni, hogy ahány hónapban a betegséged miatt nem fizetsz, annyiszor 1 millió Ft-al csökken az éves 12 millió Ft bevételi határod. Előzetesen megjegyzem, hogy ennek a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő számításánál is szerepe lesz. Érdemes megfontolni és főleg egy kicsit számolni, hogy a te vállalkozásodnak mi a kedvezőbb. Ha max.-ra, vagy ahhoz közeli összegre viszed az éves bevételed, akkor biztos, hogy rosszabbul jársz, ha nem fizeted a Katát a betegséged idején.

Egy külön cikket érdemelne ennek részletes kifejtése, de nem sok olyan vállalkozót ismerek, aki valaha volt már táppénzen, így az én ismerőseim körében, e témának nincs sok címzettje. Amennyiben ez számodra még is aktuális, számos jó cikket találsz a neten, vagy persze írhatsz is nekem és igyekszem megválaszolni a kérdésedet.

Nyugdíj

Hát itt rögtön azzal kezdeném, hogy akármelyik összeget fizeted, a nyugdíj összege szempontjából szinte teljesen mindegy. Ha az alacsonyabb összeget fizeted, talán 25.000,- Ft körüli lesz a havi nyugdíjad, ha a magasabbat, akkor 20.000,- Ft-tal több. Nem gondolom, hogy akár melyiket is választod, az fedezetül szolgálna a megélhetésedre.

Ami miatt még is fontos tisztázni a különbséget az 50 ezret fizetők és a 75 ezret fizetők között, az a szolgálati idő, amivel sok vállalkozó ismerősöm nincs tisztában. Az alacsonyabb összeg fizetésekor a jövedelmed nem éri el a minimálbér összegét. Márpedig ha a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelmed kevesebb a mindenkori minimálbérnél, akkor szolgálati időként a biztosítási időnek az arányos időtartama vehető csak figyelembe. Amit olvasol az az utolsó verzióm, ahogy erről írtam. Jó hosszan kifejtve is leírtam már több formában, de olyan bonyolult a téma, hogy akárhogy igyekeztem egyszerűsíteni, nem volt egyértelmű. A lényeg egyszerűen, 12 hónapi munkával 8,5 hónap szolgálati időt szerzel. Ha hosszú évekig ebben a formában dolgozol, hosszú ideig kell dolgoznod azért, hogy 25.000,- Ft körüli nyugdíjra jogosultságot szerezz. A 75.0000,- Ft fizetésével a szolgálati idődnél nem kell arányosítani, mivel a minimálbért meghaladja nyugdíjjárulék alapját képező jövedelmed. A nyugdíjad így sem lesz túl magas, de kicsivel több lesz, de legalább, annyi időt vesznek figyelembe a nyugdíj és a szolgálati idő meghatározásakor, amennyit dolgoztál.

Az írásom tájékoztatás céljából született, és remélem az átadott információ egyértelmű és hasznos volt a számodra.

Ha elolvastad és megértetted, kérlek, egy kicsit gondolkodj el a saját élethelyzeteden! A leírt információk alapján van terved? Takarékoskodsz a jövődre gondolva? Tudom, hogy mindenki az adott pillanatban a számára legkedvezőbb döntést hozza meg, ami teljesen helyénvaló. Tudom azt is, hogy a katásként nyert tiszta bevételed pont arra jó, hogy kicsit jobban élhesd a mindennapjaidat. De hogy a jelened nyugodt lehessen, látnod kell a jövődet is. Ha tervezed, hogy megéled a nyugdíjas éveket, mindenképpen kezdj el takarékoskodni a csökkentett teherrel sújtott bevételedből. Örülj annak, hogy Te magad döntheted el, hogy hova fizeted azt az összeget, amit mások adóra, járulékra fizetnek az Államnak. Ha csak a szekrényedbe dugod el magad elől, már az is jobb, mintha az egészet feléled.

Gondolkodj és legyen terved! És persze mosolyogj!

dr. Varga Andrea Margit

ügyvéd